Fikir-Fikirkanlah

Setiap hari, bangun sahaja dari tidur, kita akan fikirkan apa yang akan kita lakukan hari ini. Apa perkara penting yang harus kita laksanakan. Adakah kita punya temujanji atau pekerjaan yang harus diselesaikan dengan segera.

Namun, pernahkah kita fikirkan, apakah diluar sana manusia yang punya masalah. Manusia perlukan pertolongan dan bantuan kita untuk terus hidup. Manusia yang memerlukan bimbingan dan tunjuk ajar dari kita untuk terus melangkah menghadapi masa hadapan mereka.

Pernahkah kita renung sekeliling kita, berapa ramai lagi manusia yang masih hidup dalam kesusahan. Manusia yang mengharapkan tangan-tangan ihsan untuk membimbing mereka. Manusia yang mengharapkan nasihat dan bimbingan dari kita untuk berjaya di dunia dan juga di akhirat. Pernahkah kita bangun sahaja dari tidur dan fikirkan akan semua itu? Mungkin ada yang mengatakan pernah dan mungkin juga ada yang mengatakan tidak. Apa yang pastinya, kita harus memikirkan itu semua. Bukan hanya menunding jari kepada orang lain.

Kita sentiasa memikirkan tentang kejayaan-kejayaan yang akan kita kecapi. Tetapi kita tidak pernah fikirkan bagaimana caranya untuk kita sama-sama membimbing orang lain untuk mengecapi kejayaan bersama. Contohnya dalam masyarakat kita sendiri. Cuba kita lihat sekeliling kita. Cuba kita lihat saudara mara kita. Cuba kita lihat jiran-jiran kita. Adakah mereka semua hidup dalam keadaan setaraf dengan kita? Atau adakah mereka hidup lebih baik daripada kita? Atau adakah mereka hidup dalam keadaan yang lebih buruk daripada kita? Pernahkah kita fikirkan tentang semua itu?

Seandainya kita tidak mampu untuk mengajak mereka melangkah seperti kita, sekurang-kurangnya pimpinlah tangan mereka ke arah jalan yang akan membawa mereka menuju kejayaan. Jangan biarkan mereka tersesat dalam perjalanan hidup mereka. Sebagai manusia, kita punya kelemahan. Tiada siapa pun yang sempurna dalam dunia ini. Setiap dari kita memerlukan bantuan dan pertolongan dari orang lain. Secara langsung mahupun secara tidak langsung. Itulah hakikat kehidupan yang sebenarnya.

Cuba kita pergi ke pasar dan fikirkan apa yang ada di pasar. Ada peniaga yang menjual ikan, ada peniaga yang menjual daging, ada peniaga yang menjual ayam dan ada peniaga yang menjual sayur. Betapa harmoninya masyarakat peniaga di pasar itu. Dengan keharmonian itulah kita dapat membeli ikan, daging, ayam dan sayur. Seandainya peniaga-peniaga itu tidak mahu menjual barangan mereka, bagaimana seorang peniaga ayam mahu mendapatkan sayur? Bagaimana seorang peniaga sayur mahu mendapatkan ikan? Bukankah sukar bagi setiap mereka untuk mendapatkan hasil makanan sebegitu tanpa bantuan dan pertolongan dari peniaga-peniaga lain?

Dari sini kita dapat melihat sendiri bagaimana setiap manusia itu saling memerlukan. Kita tidak boleh hidup tanpa bantuan dan pertolongan orang lain. Oleh sebab itu, kita tidak seharusnya memikirkan tentang kepentingan diri kita sehingga kita mengabaikan kebajikan masyarakat disekeliling kita. Mereka juga punya hak dalam kehidupan kita. Dan kita juga punya hak dalam kehidupan mereka.

Labels:

0 comments:

Post a Comment

Another Templates

Peribadi KU

Ku sembahkan rintihan kepadaMu Tuhan sekalian makhluk akan harapanku sekalipun aku seorang yang berdosa Wahai Yang Maha Pemberi dan Yang Maha Pemurah.

Followers

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "