Rasulullah s.a.w. Menolong Wanita Tua

Pada suatu hari ketika Rasulullah s.a.w. sedang berjalan di kota Mekah, baginda telah melihat seorang wanita tua menunggu seseorang membantunya membawakan barang. Tatkala Rasulullah lalu di depannya, wanita tua itu memanggilnya, "Ya Akhal Arab! Tolong bawakan barang ini. Kamu akan ku bayar nanti!"

Rasulullah s.a.w. sebenarnya sengaja berbuat demikian kerana baginda memang berniat untuk menolongnya. Rasulullah pun mengangkat barang-barang itu dan berkata, "Aku akan mengangkat barangmu tanpa bayaran."

Wanita tua itu amat senang mendengar kata-kata tersebut kerana selama ini amat jarang orang yang membantunya tanpa meminta upah. Biasanya, walaupun tidak meminta, tetapi jika wanita itu memberi bayaran, orang dengan senang hati akan menerimanya. Dia memandang wajah Muhammad yang bersih dan teduh. Wanita tua itu yakin anak muda yang menolongnya itu adalah seorang yang berbudi luhur dan jujur.

Di tengah perjalanan, wanita itu memberitahu, "Khabarnya di kota Mekah ini ada seorang lelaki yang mengaku dirinya sebagai nabi, namanya Muhammad. Hati-hatilah dengan orang itu, jangan sampai engkau terpedaya dengannya!"

Wanita tua itu sama sekali tidak mengetahui pemuda yang menolongnya, yang kini bersamanya, adalah Muhammad. Lantas Nabi pun memperkenalkan dirinya, "Aku ini Muhammad..."

Nenek tua itu terperanjat. Dia tidak menyangka sama sekali pemuda yang menolongnya itu adalah orang yang sangat dibencinya. Maka saat itu juga wanita tersebut terus mengucapkan syahadah. Ucapnya, "Aku bersaksi bahawa tiada tuhan selain Allah, dan engkau adalah Rasulullah, dan sesungguhnya engkau memiliki akhlak yang luhur!"

Labels:

0 comments:

Post a Comment

Another Templates

Peribadi KU

Ku sembahkan rintihan kepadaMu Tuhan sekalian makhluk akan harapanku sekalipun aku seorang yang berdosa Wahai Yang Maha Pemberi dan Yang Maha Pemurah.

Followers

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "