Pemimpin Dan Ulama

Ustaz atau ulama merupakan ilmuan agama yang patut menjadi contoh kepada orang lain. Mereka memiliki ilmu agama yang tinggi dan memahami selok belok agama dengan lebih mendalam. Berbanding orang biasa, mereka lebih banyak menghabiskan masa dengan mendalami ilmu agama.

Dari sisi agama, mereka dipandang mulia dan martabat mereka diangkat lebih tinggi kerana ilmu dan amalan mereka menjadi ikutan orang lain. Oleh itu, mereka sepatutnya menunjukkan teladan dan didikan yang baik dengan segala ilmu yang mereka miliki.

Tetapi sekarang lain yang berlaku. Ustaz atau ulama disisihkan oleh masyarakat. Mereka sepatutnya dijadikan rujukan dalam segala perkara. Tidak kira dalam urusan keagamaan, ekonomi, politik atau apa sahaja. Islam merangkumi semua aspek kehidupan. Dari segi kehidupan seharian sehinggalah dalam bidang pekerjaan dan pentadbiran. Islam adalah agama yang lengkap.

Dahulu, kedudukan ustaz atau ulama disanjung tinggi oleh pemimpin-pemimpin negeri atau negara kerana kedudukan dan ilmu yang mereka miliki. Mereka dilantik sebagai penasihat dalam bidang pentadbiran. Segala keputusan akan dirujuk kepada mereka sebelum dilaksanakan. Tetapi kini segalanya telah berubah. Mereka disisih jauh. Pandangan dan pendapat mereka, tidak lagi mendapat perhatian semua. Segala tegahan dan larangan mereka tidak lagi dipedulikan. Sepatutnya perkara sebegini tidak berlaku.

Dalam keadaan negara yang sedang mengejar kemajuan, institusi keagamaan tidak boleh disisihkan. Mereka sepatutnya diangkat tinggi setaraf dengan kedudukan pemimpin-pemimpin negara. Pemimpin adalah pelaksana dalam pentadbiran. Manakala ustaz atau ulama adalah pemikir dan penasihat dalam segala hal. Pemimpin tidak akan mampu melaksanakan kepimpinan dengan baik tanpa nasihat dan pendapat yang berlandaskan hukum yang betul menurut agama.

Cuba kita lihat negara-negara lain. Mereka berjaya mencapai kemajuan tetapi lihatlah bagaimana pincangnya kedudukan rakyat mereka dan pentadbiran mereka. Berbagai masalah timbul. Dari segi pemikiran dan perbuatan. Semuanya tidak dapat diterima oleh akal yang waras. Rakyat hidup dalam tekanan. Pemimpin pula melaksanakan pemimpinan berteraskan pemikiran sendiri semata-mata. Mereka tidak menilai semua itu dari segi pemikiran yang boleh diterima oleh semua.

Lihatlah berapa ramai yang sengsara dengan segala perbuatan pemimpin negara masing-masing. Lihatlah bagaimana Thailand, Indonesia, Filipina dan beberapa negara-negara lain sentiasa mengalami masalah dalam pentadbiran. Tampuk pemerintahan mereka sering kali berubah. Rakyat pula dilanda penderitaan dan kesengsaraan. Semuanya disebabkan oleh tiadanya penasihat yang dapat menjadi pembimbing dan penasihat yang boleh membantu dalam bidang pentadbiran dan sosial.

Pemimpin dan ulama tidak seharusnya dipisahkan. Mereka sepatutnya sama-sama disatukan. Mereka saling memerlukan di antara satu sama lain. Segala hal dan masalah dapat dilaksanakan dan diselesaikan dengan sebaiknya dengan kerjasama di antara mereka.

Labels:

0 comments:

Post a Comment

Another Templates

Peribadi KU

Ku sembahkan rintihan kepadaMu Tuhan sekalian makhluk akan harapanku sekalipun aku seorang yang berdosa Wahai Yang Maha Pemberi dan Yang Maha Pemurah.

Followers

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "